Sernik jabłkowy

Do przygotowania tego sernika potrzebne nam będą następujące składniki: 

300 g mąki tortowej extra (typ 405), 3 łyżeczki cukru waniliowego, 350 g cukru drobnego, 3 jajka (rozmiar M), sól, 200 g masła, tłuszcz do blachy, 100 g startych orzechów laskowych, 1,5 kg jabłek oraz 2 jabłka do dekoracji, 600 g serka śmietankowego, 6 łyżek soku jabłkowego, trochę soku z cytryny, 50 g całych orzechów laskowych.

Przygotowanie - zagniećmy mąkę tortową, jajko i masło. Dodajmy 200 g cukru drobnego, łyżeczkę cukru waniliowego, szczyptę soli i zagniatajmy jednolite ciasto. Owińmy je folią spożywczą i odłóżmy na około 60 minut czasu do lodówki. Następnie ciasto rozwałkujmy na wielkość, która pozwoli wyłożyć całą blachę. Natłuśćmy blachę, przełóżmy ciasto, dociśnijmy do dna i uformujmy wyższy brzeg. 

Wierzch ciasta posypmy startymi orzechami laskowymi. Obierzmy 1,5 kg jabłek, przekrójmy na pół, usuwając gniazda nasienne, i pokrójmy miąższ w cząstki. Obłóżmy ciasto jabłkami. Pozostałe jajka podzielmy na białka i żółtka. Serek wymieszajmy z resztą cukru i cukru waniliowego, z żółtkami i sokiem jabłkowym. Białka ze szczyptą soli ubijmy na sztywną pianę, połączmy z masą serową i wyłóżmy na cząstki jabłek. Włóżmy ciasto do nagrzanego piekarnika (przy włączonej górnej i dolnej grzałce do 180 stopni Celsjusza, z termoobiegiem do 160, gazowy ustawmy na 3) i pieczmy około 46-51 minut czasu. 

Wyjmijmy blachę z piekarnika i studźmy na kuchennej kratce. Pozostałe jabłka umyjmy, przekrójmy na pół, usuńmy gniazda nasienne i pokrójmy miąższ w cienkie cząstki. Skropmy je sokiem z cytryny. Orzechy laskowe z grubsza posiekajmy. Kawałki ciasta ozdóbmy przed podaniem cząstkami jabłek oraz orzechami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz