Szpinak i jego moc

Szpinak jest jednym z tych warzyw, bez których zdrowa dieta obejść się nie może. Dlaczego sięgać po przepisy na te dania, w których to warzywo pojawia się w większych ilościach?


Powodów, dla których warto włączyć szpinak do swej diety, jest sporo. Wiadomo, że warzywo to ma świetny wpływ na proces trawienia, co wiąże się z wysoką zawartością błonnika. Szpinak wspiera nas jednocześnie w walce z wolnymi rodnikami, które mogą z jednej strony przyspieszać proces starzenia się, z drugiej – przyczyniać się do rozwoju wielu groźnych chorób. 


W szpinaku nie brak też bardzo ważnych dla ludzkiego zdrowia witamin, np. witamin z grupy B oraz witaminy E, nie brak tu również minerałów, takich jak fosfor, magnez czy żelazo. Potas, cynk, mangan oraz jod – oto kolejne składniki mineralne, których rewelacyjnym źródłem jest szpinak. Tak wielka wartość odżywcza sprawia, iż to warzywo staje się jednym z ważniejszych składników zdrowej diety oraz produktem, po który powinniśmy sięgać regularnie. Im wcześniej docenimy jego moc, tym lepiej dla nas.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz