Miód ceniony jest przede wszystkim za to, że posiada właściwości przeciwzapalne, które zawdzięcza zawartości antybakteryjnych enzymów. No ale oczywiście działanie miodu wychodzi poza ten zakres. Należy wiedzieć, że w zależności od roślin, na bazie których powstały, miody różnią się od siebie nie tylko smakiem ale też właściwościami leczniczymi. Oto ich rodzaje i ich właściwości lecznicze:
1). Rzepakowy - jest dobry na wrzody, wątrobę, trzustkę i serce, a także obniża ciśnienie. Możemy go także stosować do odkażania ran, skaleczeń (przyspiesza gojenie).
2). Lipowy - działa wykrztuśnie, pomaga w zaśnięciu, uspokaja. Zalecany przy anginie, grypie, przeziębieniu.
3). Gryczany - jest zalecany przy chorobach żył i serca, wzmacnia kości, wspomaga pamięć, słuch i wzrok.
4). Manuka - jest to miód pochodzący z Nowej Zelandii, któremu przypisuje się unikalne właściwości i szerokie zastosowanie. Należy wiedzieć, że pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego, reguluje florę bakteryjną jelit. Polecany na dolegliwości układu trawiennego ( refluks żołądkowo-przełykowy, zespół nadwrażliwego jelita lub wrzody żołądka). Posiada silne działanie przeciwbakteryjne, wspomaga organizm w walce z bakteriami, łagodzi infekcje układu pokarmowego, zapalenia gardła, zatok oraz błony śluzowej nosa.
5). Spadziowy - poprawia odporność, działa przeciwzapalnie, posiada dużo potasu, magnezu, żelaza.
6). Akacjowy - należy wiedzieć, że jest pomocny w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego, przy nadkwasocie, chorobach nerek i układu moczowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz